در فرآیند ساخت و ساز، ستون به عنوان یکی از اعضای اصلی سازه و انتقال دهندهی بارهای فشاری به فونداسیون به حساب میآید و از اهمیت بالایی برخوردار است. امروزه به منظور افزایش مقاومت ستونها از میلگرد در ساختار آنها استفاده میشود که به اصطلاح به آن آرماتور بندی یا آرماتور گذاری میگویند. اما در هر ستون باید چه اندازه میلگرد به کاربرد؟ در ادامه با ما همراه باشید تا به این سوال پاسخ دهیم.
ستون چیست؟
ستون عضوی از سازه است که اغلب به صورت عمودی نصب میشود و نیروی محوری را تحمل میکند. نیروهای محوری نیرویی فشاری ناشی از بار مرده و بار زنده وارده بر سطح کف طبقات هستند که بطور مستقیم و یا از طریق تیر به ستون منتقل میشوند.
دلیل استفاده از ستون در ساختمانها
از آنجایی که ستونها تحت بارهای محوری قرار دارند، برای تحمل فشار طراحی میشوند. سایر بارهای ناشی از برف، باد یا سایر نیروهای افقی نیز ممکن است باعث خمش ستونها شوند. بنابراین ستونها باید طوری طراحی شوند که در برابر بار محوری و خمش مقاوم باشند.
روشهای دسته بندی ستونها
- بر اساس شکل مقطع
۲ . بر اساس نوع آرماتور
۳ . بر اساس نوع بارگذاری
۴ . بر اساس نسبت لاغری
طبقه بندی ستونها بر اساس شکل مقطع؛ ستونهای مربعی یا مستطیلی
از این نوع ستونها در ساختمانهای معمولی استفاده میشود. ستونهای مربعی یا مستطیلی تنها در صورتی که فضای مورد نظر مربعی یا مستطیلی باشد کاربرد دارند. ساخت و قالبگیری این نوع از ستونها نسبت به ستونهای دایرهای بسیار آسانتر است. دلیل این امر اساساً سادگی کار با قالب بتن و جلوگیری از سقوط بتن هنگام بتن ریزی است. قالب گیری ستونهای مستطیلی و مربعی بهتر انجام میشود و همچنین هزینه کمتری را در پی دارد. حداقل ابعاد: ۲۰*۲۰ سانتیمتر برای ستونهای مربعی و ۲۰*۴۰ سانتیمتر برای ستونهای مستطیلی.
طبقه بندی ستونهابر اساس شکل مقطع؛ ستونهای دایرهای
ستونهای دایرهای ستونهایی هستند که به طور ویژه طراحی میشوند. این ستونهامعمولا در شمع کوبی و نمای ساختمانها کاربرد دارند. ستونهای دایرهای همچنین در مکانهایی همچون ایوانها، تراسها و سالنهای کنفرانس مورد استفاده قرار میگیرند. نمونه دیگر از این ستونها را میتوان در پایههای پلها بیابید. حداقل قطر مقطع: ۲۵ سانتیمتر.
طبقه بندی ستونها بر اساس شکل؛ ستونهای مقطع چند ضلعی منظم
همانطور که از نامشان پیداست این ستونها به صورت چند ظلعی طراحی میشوند و زیبایی قابل قبولی برای نمای ساختمان ایجاد میکنند. طول حداقل ضلع: ۲۰ سانتیمتر.
حداقل تعداد میلگرد در هر یک از مقاطع ستونها
حداقل تعداد استفاده از میلگرد در ستونهای مختلف بر اساس شکل مقطع به شرح زیر است:
مقطع مربع: ۴ میلگرد
مقطع مستطیل: ۶ تا ۸ میلگرد
مقطع ۶ ضلعی منظم: ۶ میلگرد ( در چند ضلعیهای منظم حداقل تعداد میلگرد برابر تعداد اضلاع است )
مقطع دایره: حداقل ۶ میلگرد
حداقل قطر میلگرد اصلی و خاموت ستونهای بتنی در مقاطع مختلف
حداقل قطر میلگرد اصلی و خاموت ستونهای بتنی در مقاطع مختلف به شرح زیر است:
حداقل ۱۲ میلیمتر در مقاطع دایره و چند ضلعی منظم
حداقل ۱۴ میلیمتر در مقاطع مربع و مستطیل
حداقل ۸ میلیمتر برای قطر خاموت
حداقل ۱۰ میلیمتر در حالت دور پیچی دور ستونهای دایرهای شکل
طراحی ستون بر اساس آیین نامه
معمولا در صنعت ساخت و ساز ایران از اسکلت بتن آرمه به صورت سیستم قاب خمشی با شکل پذیری متوسط استفاده میشود. از این رو در ادامه این مطلب به ضوابط محاسبه آرماتورهای قاب خمشی بتنی با شکل پذیری متوسط پرداخته خواهد شد.
طبق آیین نامه مربوط به آرماتورهای طولی ستون، حداقل درصد میلگرد ستون در شرایط شکل پذیری متوسط را یک درصد اعلام کرده است. این درحالی است که در ستونهای قاب خمشی با شکل پذیری متوسط، حداکثر درصد میلگرد ستون بتنی هشت درصد بیان شده است. لازم به ذکر است که این محدودیت درمورد محل وصلهها نیز صدق میکند.
از آنجایی که در اغلب موارد اجرایی همهی میلگردهای طولی ستون در یک محل وصله میشوند، توصیه میشود نسبت آرماتور طولی در محل خارج از وصله نصف حالت مجاز آیین نامهای یعنی ۴ درصد تعریف شود. همچنین با توجه به موارد اجرایی و جلوگیری از رخ دادن مشکلات اجرایی از قبیل سختی جایگذاری میلگرد طولی، خاموت بندی و وصله کردن میلگردها، بتن ریزی و تراکم آن و … توصیه میشود درصد آرماتور طولی ستون در محل خارج از وصله به ۳ درصد نیز محدود شود.
دلیل تعیین حداقل میزان میلگرد در ستون از جانب آیین نامه چیست؟
این حداقل مقدار یک درصدی، به این دلیل در آیین نامه ذکر شده است تا از ترد شکنی ستون، کاهش خزش و انقباض بتن و … پیشگیری شود.
حداقل فاصله بین میلگردهای طولی ستون
به منظور توزیع یکنواختتر تنشهای فشاری در بین میلگردها حداقل فاصله بین میلگردهای طولی ستون نباید بیشتر از ۲۰ سانتیمتر باشد.
منبع:
سامانه هوشمند جستجو ملک
:: بازدید از این مطلب : 63
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0